Prijs nieuwe trap: een praktische gids

Ontdek alle factoren die de prijs van een nieuwe trap bepalen
Hoeveel kost een nieuwe trap? Alles over de prijs van een nieuwe trap

Een nieuwe trap in je huis laten plaatsen kan een opmerkelijke upgrade zijn, zowel in termen van functionaliteit alsook esthetiek. Maar voordat je deze stap zet, is het van cruciaal belang om te begrijpen hoeveel het kost om een nieuwe trap te laten plaatsen. In dit uitgebreide artikel behandelen we alle aspecten van de kostprijs voor je nieuwe trap. Hierbij ontdek je de 15 belangrijkste factoren die van invloed zijn voor de prijs van een nieuwe trap, zodat je goed voorbereid bent op jouw project.

Waarom een nieuwe trap?

Een trap is een essentieel onderdeel van je huis en kan een enorme impact hebben op zowel de functionaliteit als de uitstraling. Dit kan niet alleen de waarde van je huis verhogen, maar ook de veiligheid en het comfort verbeteren. Het is dus belangrijk om te begrijpen hoeveel het kost om een nieuwe trap te laten plaatsen, zodat je de juiste beslissing kunt nemen voor jouw woning.

Welke factoren bepalen de prijs van een nieuwe trap?

Welke factoren bepalen de prijs van een nieuwe trap?

Verschillende zaken spelen een rol bij het bepalen van de prijs van een nieuwe trap. Laten we deze zaken in detail bekijken:

1. Materiaal

Het materiaal van de trap is één van de meest bepalende factoren voor de kostprijs. Populaire opties zijn hout, beton, staal en glas. Elk materiaal heeft zijn eigen prijsklasse, waarbij hout over het algemeen betaalbaarder is dan staal of glas. De keuze van het materiaal zal uiteraard een aanzienlijke invloed hebben op de totale kostprijs van een trap.

Binnen deze materiaalsoorten zijn nog verdere opdelingen mogelijk, die mee de prijs van je trap bepalen. Wat betreft een houten trap is er bijvoorbeeld een verschil in prijs tussen de diverse houtsoorten en -kwaliteiten.

Hier enkele voorbeelden:

 • Franse eik 1ste keus is duurder dan Franse eik 1bis.
 • Franse eik 1bis is duurder dan beuk 2e keus.
 • Een inox balustrade is duurder dan een platstalen balustrade.

2. Ontwerp

Het ontwerp van de trap speelt ook een cruciale rol bij het bepalen van de prijs. Een eenvoudige rechte trap is doorgaans goedkoper dan een gebogen trap of een trap met kwartslag, omdat voor die laatste twee meer werkuren nodig zijn en meestal ook meer materiaal. Daarnaast kunnen extra functies zoals leuningen, balustrades en decoratieve elementen ook de kosten verder verhogen.

3. Afmetingen

Ook de afmetingen van de trap zijn een factor die mee de kostprijs bepalen, omdat er bij een grotere afmeting meer materiaal wordt gebruikt. Bovendien zal een grotere trap ook een hogere kostprijs betekenen wat betreft het aantal werkuren. Met deze werkuren bedoelen we niet alleen de werkuren in het atelier, maar ook de werkuren voor de assemblage en de plaatsing.

4. Open of gesloten trap

Er is ook een verschil in prijs tussen een open of gesloten trap, dus een trap met enkel treden (open), of een trap met treden én tegentreden (gesloten). Bij een open trap wordt minder materiaal gebruikt, omdat er geen tegentreden hoeven gemaakt te worden en ook zal de productiekost voor een open trap lager zijn.

5. Zichtbaar of niet zichtbaar onderaan

Sommige trappen zijn zichtbaar langs de onderzijde. Dan is het prettig dat ook deze onderkant mooi wordt afgewerkt. Als je de trap ook aan de onderzijde mooi wil laten afwerken, dan zal hiervoor een meerprijs worden aangerekend. Ook dit zorgt ervoor dat de prijs van je nieuwe trap duurder zal zijn dan wanneer je de onderzijde niet zichtbaar laat afwerken.

6. Soorten treden

Er zijn verschillende soorten treden die mee de prijs van je trap zullen bepalen. Zo zullen treden met overstekende neus, treden met een lichte afronding of treden die over de trapwang komen allemaal een andere kostprijs hebben. Ook bijvoorbeeld treden in Z-vorm, blokvorm,… zullen uiteindelijk de prijs van je trap duurder of goedkoper maken.

7. Welke soort handgreep, leuningen, balusters,…

Ook de verschillende elementen van je trap, zoals de handgreep, leuning, balusters zijn factoren die mee de prijs bepalen van je nieuwe trap. Hoe complexer deze trapdelen zijn om te maken, hoe duurder uiteindelijk je project zal worden.

8. Kosten voor opmeting

Voordat een trappenmaker een trap kan maken, moet de exacte opmetingen gebeuren. Dit gebeurt op de locatie van het project. Voor deze opmeting worden ook arbeidsuren gerekend, en ook de verplaatsingskost. In totaal duurt een opmeting op locatie gemiddeld 3 uren, inclusief de heen- en terugrit van de opmeter. Soms kan dat langer zijn, afhankelijk van de complexiteit van het project en de afstand van de trappenmaker naar de locatie.

9. Arbeidsuren tekenaar

Nadat de opmeting is gebeurd, zal de tekenaar de nieuwe trap uittekenen. Hiervoor wordt zeer specifieke software gebruikt, die gekoppeld is aan machines in het atelier, zoals bijvoorbeeld een CNC-machine. De arbeidsuren van de tekenaar variëren ook hier afhankelijk van de complexiteit van de trap. Bij een simpele rechte trap kan de tekenaar klaar zijn met tekenen na een 4-tal uren. Maar bij meer complexe trappen zoals bijvoorbeeld projecten met een kwartslag, bordes of blokleuning kan het werk van de tekenaar veel langer duren. Ook bij projecten met meerdere verdiepingen, complexe vormen en details van de diverse trapdelen (knieregels, balusters, handgrepen,…) zal het tekenwerk langer duren. Reken hierbij op 5 à 8 uren, of soms nog langer.

10. Arbeidsuren atelier

Behalve de ruwe materiaalkost zijn ook de uren in het atelier belangrijk om mee te tellen voor de prijs van je trap. Volhout zoals Franse eik of beuk is in aanschaf doorgaans goedkoper dan bijvoorbeeld panelen gevingerlaste beuk. Maar wanneer we vanuit de boomstam dit volhout gaan verwerken, kost dit veel meer atelieruren, terwijl bij bijvoorbeeld panelen gevingerlaste beuk, die duurder zijn in aanschaf, het aantal werkuren in het atelier net minder zijn. 

11. Arbeidsuren bediening CNC-machine

Indien de trappenmaker met een CNC-machine werkt, zal hij ook de arbeidsuren voor de bediening van de CNC-machine aanrekenen. Voor een gemiddelde trap varieert dit tussen 1 - 4 uren.

12. Plaatsing

Ook de kosten van plaatsing zijn mee van invloed voor de prijs van je trap. Hierbij zijn diverse factoren van belang:

De complexiteit van de installatie: moet de trap geplaatst worden op een gelijkvloers waar veel ruimte is en makkelijk toegankelijk? Of komt de nieuwe trap op een verdieping die enkel via de buitenkant van je woning bereikbaar is en waarvoor bijvoorbeeld een hijskraan moet worden gehuurd? Ook deze zaken zullen mee de kostprijs van je trap bepalen.

De locatie van het project: als je woning gelegen is nabij het atelier van de trappenmaker, dan zal de kostprijs van je trap lager zijn dan wanneer de afstand groter is. Dit komt omdat ook de kilometervergoeding wordt meegerekend bij het bepalen van de kostprijs voor je trap. Dit kan zowel voor het aantal afgelegde kilomters bij opmeting en ook het aantal kilometers bij plaatsing.

13. Behandeling en afwerking

Ook de behandeling van je trap en trapdelen kan mee de kostprijs bepalen. Denk bijvoorbeeld aan het oliën van je houten trap, het voorzien van een grondlaag of het voorzien van poedercoating op je metalen balustrade.  

14. Extra's en Aanpassingen

Extra's en aanpassingen zoals het verwerken van led-verlichting in de trap of de balustrade, antislipbekleding of bijvoorbeeld extra verf kunnen ook de kosten verder verhogen. Het is belangrijk om ook deze aspecten in overweging te nemen bij het plannen van je nieuwe trap.

15. Verdienste van de trappenmaker zelf

Behalve de ruwe kostprijs, is het ook belangrijk dat de trappenmaker een winstmarge hanteert. Hij maakt jouw trap immers niet op vrijwillige basis, en draagt ook vaste kosten zoals de diverse machines in het atelier, het loon van zijn vakmannen, de energiekosten, enzovoorts.

Wat is de gemiddelde prijs van een nieuwe trap?

Wat is de gemiddelde prijs van een nieuwe trap

De exacte prijs voor het plaatsen van een nieuwe trap varieert sterk afhankelijk van de bovengenoemde factoren. Over het algemeen kun je echter verwachten dat de kosten voor een houten trap die ambachtelijk wordt gemaakt op maat van jouw wensen kan variëren tussen 3.000 euro tot 7.500 euro of meer. Deze prijs is inclusief opmeting bij je thuis, ontwerptekening, ambachtelijke productie en de vakkundige plaatsing.

Hoeveel kosten diverse materialen voor je nieuwe trap?

Grafiek met vergelijking van verschillende prijzen voor een nieuwe trap, afhankelijk van de keuze van materiaal

Om je een idee te geven van de prijsverschillen tussen materialen, volgt hier een beknopte vergelijking:

 • Houten trap: Vanaf €3.000
 • Stalen trap: Vanaf €4.000
 • Betonnen trap: Vanaf €5.000
 • Glazen trap: Vanaf €6.000
Opgelet: deze prijzen zijn slechts basisprijzen en louter indicatief. Prijzen voor een nieuwe trap kunnen sterk variëren afhankelijk van specifieke ontwerpvereisten, kwaliteiten, afwerkingen en extra's.

Stappenplan voor het laten plaatsen van een nieuwe trap

 1. Ontwerp en planning: samen met de trappenmaker bepaal je het gewenste ontwerp en de afmetingen van je nieuwe trap. Hiervoor kan je best een afspraak maken in de toonzaal van de trappenmaker, omdat je dan een veel beter beeld zal krijgen over de diverse mogelijkheden.
 2. Materialen kiezen: behalve het ontwerp bepaal je het materiaal dat het beste past bij je budget en esthetische wensen.
 3. Offerte: de volgende stap is de offerte aanvragen voor je project.
 4. Contract en planning: als je akkoord bent met de offerte sluit je een contract af met de gekozen trappenmaker.
 5. Opmeting: vanaf dit voor jou mogelijk is komt de trappenmaker in je woning de exacte opmetingen doen.
 6. Productie: je trap gaat in productie.
 7. Installatie: Je laat de nieuwe trap plaatsen door de trappenmaker.
 8. Afronding en inspectie: Zorg ervoor dat alles volgens plan is voltooid en inspecteer de kwaliteit van het werk.

Hoe besparen op de prijs van een nieuwe trap?

Image

Ben je op zoek naar manieren om geld te besparen op de prijs van een nieuwe trap? Hier zijn verschillende tips waarmee de prijs van een trap goedkoper wordt: 

Overweeg een eenvoudiger ontwerp:

Een eenvoudiger ontwerp zal de kostprijs van je trap doen dalen. Dit komt omdat er bij een eenvoudiger ontwerp minder materiaal nodig is, minder arbeidsuren in het atelier, minder werkuren voor de tekenaar, en omdat hierdoor de trap in sommige gevallen ook sneller en vlotter zal geplaatst worden.

Overweeg eenvoudigere onderdelen voor je trap:

Denk hierbij aan de soorten trappalen, balusters, knieregels, handgreep,... Dit zal de kostprijs doen dalen, omdat er ook hierbij minder materiaal nodig is, minder arbeidsuren, minder werkuren voor de tekenaar en omdat in sommige gevallen hierdoor de trap ook sneller en vlotter geplaatst kan worden.

Ga voor een goedkopere houtsoort:

Er is een groot verschil in prijs tussen diverse houtsoorten en houtkwaliteiten. Bijvoorbeeld Franse eik 1ste keus is duurder dan Franse eik rustiek. De keuze van houtsoort zal dus mee de prijs van je nieuwe trap bepalen. Daarom kan je geld besparen wanneer je kiest voor een goedkopere houtsoort. Niet alleen kan je besparen op het materiaal zelf, je kan ook besparen op arbeidsuren: bij de keuze voor een houtsoort die rechtstreeks vanuit de boomstam wordt gehaald om je trap mee te maken, zijn er immers meer uren nodig in het atelier om hiermee je trap te creëren. Terwijl bijvoorbeeld plaatmateriaal reeds op maat wordt voorzien en hierdoor minder arbeidsuren in het atelier nodig zijn. Voorbeelden van kwaliteitsvol plaatmateriaal voor je nieuwe trap zijn onder andere panelen gevingerlaste beuk of panelen gelamineerde beuk.

Opgelet: niet elke houtsoort is geschikt voor trappen. Als je een nieuwe trap laat plaatsen, maak dan een weloverwogen keuze wat de houtsoort betreft. Soms is een duurdere houtsoort op lange termijn "goedkoper", omdat je trap langer dienst zal doen en kwalitatief hoogwaardiger zal zijn. 

Doe voorbereidende werken zelf:

Om geld te besparen kan je sommige voorbereidende werken misschien zelf doen? Bijvoorbeeld kan je zelf de oude trap verwijderen. Of indien je handig bent en het is nodig voor je project: zelf het trapgat vergroten. Ook dit kan geld besparen op de uiteindelijke prijs van je nieuwe trap, omdat je hierdoor minder arbeidsuren betaalt. 

Doe de afwerking zelf:

Je kan de nieuwe trap zelf voorzien van een grondlaag en verf, of voorzien van olie. Hierdoor bespaar je op de prijs van arbeidsuren, wanneer je zelf de afwerking doet.

Conclusie

Het laten plaatsen van een nieuwe trap is een investering in je huis die zowel de functionaliteit als de esthetiek kan verbeteren. Door rekening te houden met de factoren die de prijs beïnvloeden kun je een weloverwogen beslissing nemen en zorgen dat je nieuwe trap binnen je budget past. Vergeet niet om te overleggen met ervaren professionals voor deskundig advies over het ontwerp en de installatie. Met de juiste planning en budgettering kun je jarenlang genieten van een prachtige nieuwe trap in je huis.

Tijd voor een nieuwe trap?

Contacteer ons vrijblijvend. Wij helpen altijd.

Deze artikels zijn wellicht ook interessant voor jou: