Soorten trappen

Omdat het niet voor iedereen gemakkelijk is om de juiste trap te kiezen, willen we je zo goed mogelijk verderhelpen. Hieronder ontdek je een handig overzicht van alle verschillende soorten trappen:

In detail:

Ontdek alle soorten trapvormen

Rechte trap, bordes, kwartslag & meer

Als we soorten trappen bespreken, dan zijn de soorten trapvormen een belangrijk onderdeel. Hier zijn enkele populaire soorten trapvormen die je kan overwegen in je woning:

1. Rechte trap

Een rechte trap, ook wel steektrap genoemd, is het meest eenvoudige en functionele trapontwerp. Het bestaat uit een reeks rechte treden die van de ene verdieping naar de andere leiden. Rechte trappen zijn ideaal voor kleine ruimtes en moderne interieurs. Ook worden rechte trappen regelmatig gebruikt als keldertrap of zoldertrap. Ze bieden een strak en minimalistisch uiterlijk dat naadloos kan worden geïntegreerd in verschillende interieurstijlen.

2. Trap met kwartslag

Trappen met kwartslag, ook wel" kwartdraai" of "kwartdraaitrappen" genoemd, hebben één of meer bochten in een hoek van 90 graden, waardoor ze een elegante draai aan je interieur kunnen geven. Deze trappen zijn veelzijdig en passen zowel in moderne als traditionele omgevingen.

3. Trap met bordes

Een trap met een bordes, ook wel een tussenbordes of tussenplatform genoemd, is een trap waarbij een platform wordt gebruikt om twee trapdelen met elkaar te verbinden. Hier zijn verschillende variantes mogelijk: een start- of aanvangsbordes, een eindbordes, een tussenbordes, of een combinatie van meerdere bordessen. Je kan met een bordes, of ook wel tussenplatform genoemd, zowel een draai van 90 als 180 graden nemen. In oudere woningen is er vaak vanop het bordes nog een klein trapje naar een ander tussenverdiep of opkamertje. Een bordes voegt niet alleen een visueel element toe aan je huis, maar biedt ook een handige plek om te rusten, bijvoorbeeld wanneer het bordes geplaatst wordt onder een raam met vensterbank. Hierdoor is dit ontwerp zowel functioneel als decoratief, en creëert het een prachtig middelpunt in je woning.

4. Draaitrap of spiltrap

Een draaitrap, ook wel bekend als spiltrap, is een specifiek type trap dat zich onderscheidt door zijn unieke spiraalvormige ontwerp. Dit in tegenstelling tot een wenteltrap, waarvan de structuur en functionaliteit enigszins verschillen. Bij een draaitrap zijn de treden rond een centrale paal of as gewikkeld, wat resulteert in een spiraalvormige vorm. Dit geeft de trap zijn kenmerkende uiterlijk. Dit model trap kan een elegante oplossing zijn in kleine ruimtes, omdat een draaitrap door zijn spiraalvormige ontwerp ruimtebesparend werkt. Ze zijn dus populair in compacte ruimtes en bieden een unieke visuele aantrekkingskracht.

5. Wenteltrap

Wenteltrappen zijn trappen met bocht of draaiing. In tegenstelling tot een draaitrap (spiltrap) draait de trap niet rond een middenboom of centrale as, maar beweegt een wenteltrap vrij in de ruimte. De bovenste en onderste traptreden vormen de verbinding met de boven- en onderverdieping. Hiertussen bewegen de bochten zich vrij in de ruimte. Door dit bochtenwerk kunnen ze elegantie toevoegen aan je interieur.

6. Scheluwe 

Een scheluwe trap is een trap die onderaan of bovenaan een draaiing heeft. Een dubbelscheluwe trap heeft zowel onderaan als bovenaan een draaiing. Door toedoen van deze draaing is bij een scheluwe trap de trapboom aan één zijde korter dan aan de andere zijde, zodat dit model trap zijn draaiing kan maken. 

Ongeacht jouw persoonlijke stijl of de ruimte waarin je werkt, er is voor iedereen een trapontwerp dat past bij de woning. Je kan de praktische voordelen en de esthetiek van de diverse trapvormen vergelijken, zodat je een juiste keuze kan maken voor jouw project. Heb je hierbij hulp nodig? Dan kan je ons vrijblijvend contacteren

Ontdek alle soorten trapmodellen

L-vorm, Z-vorm, zwevend & meer

Hier is een overzicht van verschillende soorten trapmodellen:

1. L-vorm trap

Bij trappen met L-vorm worden de treden en tegentreden in een hoek van 90 graden loodrecht op elkaar geplaatst, Hierdoor vormt het profiel van de traptreden de letter L. De L-vorm is de meest klassieke trapvorm, die al van oudsher wordt toegepast.

2. Z-vorm trap

Bij trappen met Z-vorm worden de treden en tegentreden in een scherpe hoek op elkaar geplaatst. Hierdoor vormt het profiel van de traptreden de letter Z. Een Z-vorm heeft bij een gesloten trap het voordeel dat er meer ruimte is tussen de trede en het stootbord van de tegentrede, waardoor een betere voetplaatsing kan worden gegarandeerd. Z-vorm trappen geven een moderne en eigentijdse uitstraling aan je interieur. 

3. Zwevende trap

Zwevende trappen creëren een visuele illusie van zwevende treden, doordat de ondersteuning verborgen is. Deze ultramoderne trappen geven een lichte en open uitstraling aan je huis en worden vaak gebruikt in eigentijdse ontwerpen.

4. Blokvorm

Een blokvormige trap heeft rechthoekige treden die een massieve uitstraling hebben. Dit ontwerp creëert een strakke, eigentijdse uitstraling en kan worden gemaakt van diverse materialen.

5. Trap op keepbomen

Een trap op keepbomen is een klassiek trapontwerp waarbij de treden aan beide zijden worden ondersteund door verticale balken, bekend als keepbomen. Deze keepbomen kunnen gemaakt worden van verschillende materialen, zoals keepbomen van metaal of hout. Bij een open trap in blokvorm kan ook gekozen worden om te werken met een middenkeepboom, waarop de bloktreden rusten. Dit ontwerp biedt stabiliteit en een tijdloze uitstraling.

6. Bekleding op betonconstructie

Wanneer bijvoorbeeld bij een nieuwbouw de trap reeds in beton wordt gegoten, kan deze betontrap bekleed worden met bijvoorbeeld houten treden en tegentreden. Onder de bekleding kan isolatiemateriaal worden aangebracht, om te zorgen voor een kraakvrije trap en zodat de treden mooi aansluiten aan de betonconstructie. Dit soort trap kan ook gecombineerd worden met andere materialen om een  eigentijdse en duurzame trap te creëren.

7. Scharniertrap

Een scharniertrap is een trap met treden die zijn bevestigd aan een centrale paal met scharnieren. Dit ontwerp maakt het mogelijk om de trap op te klappen, waardoor ruimte kan worden bespaard wanneer de trap niet in gebruik is.

Elk van deze trapmodellen biedt unieke eigenschappen en ontwerpmogelijkheden, zodat je de perfecte trap kan kiezen die past bij jouw specifieke ruimte, behoeften en esthetische voorkeuren. Bij het overwegen van zo'n trapmodel is het belangrijk om rekening te houden met de beschikbare ruimte, het gewenste ontwerp en het materiaal dat het beste past bij jouw interieur. Heb je hierover meer informatie nodig? Dan kan je ons vrijblijvend contacteren

De onderdelen van een trap

Treden, leuning & meer

Trappen bestaan uit verschillende onderdelen. Deze elementen bepalen niet alleen de functionaliteit maar ook de estethiek waarmee jouw trap bijdraagt aan de rest van je interieur. Hieronder verkennen we graag de verschillende onderdelen van een trap:

Treden

Een trede van een trap is het horizontaal vlak of oppervlak waarop iemand zijn voet plaatst. Ze vormen dus het loopoppervlak van de trap. Traptreden kunnen variëren in vorm, grootte en materiaal, afhankelijk van de ontwerpstijl en het doel van de trap. Ze kunnen gemaakt zijn van hout, beton, metaal, of andere materialen en kunnen zowel recht als gebogen zijn. De exacte specificaties en afmetingen van traptreden worden vaak bepaald door bouwvoorschriften en ontwerpnormen om de veiligheid van de gebruiker te waarborgen.

Tegentreden

De tegentreden bevinden zich tussen de treden. Tegentreden, ook stootborden genoemd, vormen dus de verticale verbinding tussen twee opeenvolgende treden. Tegentreden worden toegepast bij een gesloten trap. Bij een open trap worden enkel treden gebruikt. Tegentreden kunnen bijdragen aan de stabiliteit en veiligheid van een trap. 

Tredeneus

De voorkant van de trede wordt de neus genoemd. Dit gedeelte is vaak afgerond of uitstekend om de trede beter zichtbaar te maken en om te voorkomen dat voeten naar beneden glijden bij het afdalen. De neus draagt bij aan de veiligheid van de trapgebruiker. De tredeneus, ook "neus" of "neus van de trede" genoemd, is het voorste randje van de trede. Dit gedeelte is vaak afgerond, voor meer loopcomfort wanneer u op de trap loopt. Een tredeneus kan ook "overstekend" zijn. Dit wil zeggen dat de tredeneus uitsteekt, en dus verder komt dan de tegentrede. Een overstekende tredeneus heeft niet alleen een esthetische functie maar biedt ook extra ruimte voor voetplaatsing.

Bloktrede

Een bloktrede is een grotere trede aan het begin van uw trap, die als een blok uitsteekt. Het toepassen van een bloktrede geeft uw trap visueel meer cachet en is ook praktisch: een bloktrede zorgt er namelijk voor dat je trap uitnodigt om te besteigen. Bovendien geeft een bloktrede extra gebruiksgemak omdat er een betere voetplaatsing kan worden gegarandeerd. 

Trapwang

Een wang of trapwang is de zijkant van de trap, waartegen de treden worden gemonteerd en waarop de trapspijlen rusten. Bijvoorbeeld wanneer een trap met één zijde tegen de muur aankomt en je staat in de ruimte met je gezicht naar de trap gericht, dan kijk je op de wang van de trap. 

Hoofdtrappaal

De hoofdtrappalen zijn de verticale stijlen aan weerszijden van de trap die de treden en leuningen ondersteunen.

Trappaal

Trappalen bevinden zich tussen de hoofdtrappalen en dienen als aanvullende steun voor de leuningen.

Baluster

Balusters of trapspijlen zijn de verticale staven of spijlen die tussen de leuning en de traptreden zijn geplaatst. Ze dragen bij aan de veiligheid van de trap.

Handgreep

De handgreep of leuning biedt ondersteuning en balans tijdens het gebruik van je trap. Het kan zowel een functioneel als decoratief element zijn.

Overloop

De overloop is het horizontale gedeelte van de trap tussen twee verdiepingen. Het vormt de verbinding tussen de trappen en de ruimtes erboven.

Door de verschillende onderdelen van een trap te bekijken, kan je een weloverwogen keuze maken bij het ontwerpen of renoveren van jouw trap. Meer informatie nodig? Dan kan je ons vrijblijvend contacteren.

Ontdek de verschillende soorten treden van een trap

Treden vormen het loopoppervlak van de trap en hebben een aanzienlijke invloed op zowel de functionaliteit als de esthetiek van je trap. Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten treden:

Open treden

Open treden komen voor bij een open trap.  Bij dit soort trede worden geen tegentreden of stootborden gebruikt. Hierdoor ontstaat tussen elke trede een open ruimte. Vandaar dus de naam "open trede" of "open trap". Een trap met open treden kan budget besparen omdat er minder materiaal wordt gebruikt. 

Gesloten treden

Gesloten treden komen voor bij een gesloten trap. Bij dit soort treden worden ook tegentreden of stootborden gebruikt. Hierdoor is er geen open ruimte tussen de treden en is de trap dus gesloten. Gesloten treden kunnen bijdragen aan de veiligheid van de trap, en zijn ideaal voor bijvoorbeeld een klassieke stijl.

Z-treden

Z-treden worden gebruikt bij een Z-vorm trap. De treden en tegentreden worden in een scherpe hoek op elkaar geplaatst waardoor ze in profiel de vorm krijgen van de letter Z. Ze voegen een uniek visueel element toe aan een trap en zijn daarom zeer geschikt voor bijvoorbeeld eigentijdse ontwerpen. 

L-treden

L-treden worden gebruikt bij een L-vorm trap. De treden en tegentreden worden in een hoek van 90 graden loodrecht op elkaar geplaatst, waardoor ze in profiel de vorm krijgen van de letter L. Dit is de meest gebruikte tredevorm bij trappen, en wordt al van oudsher toegepast. 

Bloktreden

Bloktreden zijn rechthoekige treden die een solide en robuuste uitstraling geven. Ze kunnen gebruikt worden bij diverse trapvormen en -modellen zoals bij een bekleding op betronconstructie of bij een trap met middenkeepboom. 

Wang met overstekende treden

Wanneer de treden van een trap over de wang (zijkant van de trap) komen, dan spreekt men over een wang met overstekende treden. 

Treden met overstekende neus

Treden met een overstekende neus hebben een voorrand die verder uitsteekt dan de tegentrede. Dit voegt karakter en stijl toe aan de trap, en zorgt voor meer ruimte om je voeten te plaatsen. 

Zwevende treden

Zwevende treden creëren het effect van een optische illusie. Het lijkt alsof deze treden niet worden ondersteund, en vrij zweven in de ruimte. Ze passen goed bij moderne en minimalistische ontwerpen.

Treden op een keepboom

Treden op keepbomen zijn treden die worden ondersteund door lange balken, keepbomen genoemd. Keepbomen kunnen gemaakt worden uit verschillende materialen, zoals hout of metaal.

Bekleding van betontrap

Bij de bekleding van een betontrap worden de oorspronkelijke treden van de betonnen trap bekleed met een extra laag materiaal om de trap esthetisch aantrekkelijker te maken. Dit materiaal bestaat meestal uit volhout of houten panelen. Dit soort treden kunnen ook gecombineerd worden met andere materialen om een eigentijdse en duurzame trap te creëren.

De keuze van treden is essentieel bij het ontwerpen van een trap die zowel functioneel als visueel aantrekkelijk is. Overweeg de stijl en het ontwerp van je huis om de juiste soort treden te kiezen. Meer inspiratie nodig? Contacteer ons vrijblijvend

Kies de juiste materialen voor je trap

Hout, staal, panelen & meer

Het materiaal van jouw trap is van cruciaal belang voor zowel de duurzaamheid als de esthetiek ervan. Laten we enkele van de populaire materialen bekijken die worden gebruikt om trappen te construeren:

Volhouten beuk

Massief houten traptreden van beukenhout bieden een warme en klassieke uitstraling. Beukenhout is duurzaam en kan worden aangepast aan verschillende interieurstijlen. 

Volhouten eik

Eikenhout is bekend om zijn duurzaamheid en uitstraling. Eiken traptreden voegen een tijdloze elegantie toe aan zowel moderne als traditionele interieurs.

Panelen gevingerlaste beuk

Gevingerlaste beuken panelen zijn duurzaam en bieden een aantrekkelijke uitstraling. Ze zijn een populaire keuze voor eigentijdse trapontwerpen.

Panelen fijn gelamineerde beuk

Gelamineerde beuken panelen zijn onderhoudsvriendelijk en passen goed bij eigentijdse trappen. De gelamineerde afwerking biedt extra bescherming en een strak uiterlijk.

Combinatie met staal

Trappen die hout en staal combineren, creëren een modern en industrieel ontwerp. Deze combinatie biedt een unieke en eigentijdse uitstraling. 

De keuze van materiaal is cruciaal bij het ontwerpen van je trap, aangezien dit invloed heeft op zowel de stijl als de duurzaamheid ervan. Overweeg uw interieurontwerp, onderhoudsbehoeften en persoonlijke voorkeur bij het kiezen van het juiste materiaal voor je trap. 

Onze hulp nodig?

Contacteer ons vrijblijvend. Wij helpen altijd.