Soorten trappen

Omdat het niet voor iedereen gemakkelijk is om de juiste trap te kiezen, willen we je zo goed mogelijk verderhelpen. Hieronder ontdek je een handig overzicht van alle verschillende soorten trappen:

In detail:

Ontdek alle soorten trapvormen

Rechte trap, bordes, kwartslag & meer

Als we soorten trappen bespreken, dan zijn de soorten trapvormen een belangrijk onderdeel. Hier zijn enkele populaire soorten trapvormen die je kan overwegen in je woning:

1. Rechte trap

soorten trapvormen: voorbeelden van een rechte trap

Twee voorbeelden van een rechte trap

Een rechte trap, ook wel steektrap genoemd, is het meest eenvoudige en functionele trapontwerp. Het bestaat uit een reeks rechte treden die van de ene verdieping naar de andere leiden. Rechte trappen zijn ideaal voor kleine ruimtes en moderne interieurs. Ook worden rechte trappen regelmatig gebruikt als keldertrap of zoldertrap. Ze bieden een strak en minimalistisch uiterlijk dat naadloos kan worden geïntegreerd in verschillende interieurstijlen.

2. Trap met kwartslag

Soorten trapvormen: voorbeelden van trap met enkele kwartslag

Twee voorbeelden van een trap met enkele kwartslag 

voorbeelden van trappen met dubbele kwartslag

Twee voorbeelden van een trap met dubbele kwartslag 

Trappen met kwartslag, ook wel" kwartdraai" of "kwartdraaitrappen" genoemd, hebben één of meer bochten in een hoek van 90 graden, waardoor ze een elegante draai aan je interieur kunnen geven. Deze trappen zijn veelzijdig en passen zowel in moderne als traditionele omgevingen.

3. Trap met bordes

Soorten trapvormen: voorbeelden van trappen met bordes

Twee voorbeelden van een trap met bordes

Een trap met een bordes, ook wel een tussenbordes of tussenplatform genoemd, is een trap waarbij een platform wordt gebruikt om twee trapdelen met elkaar te verbinden. Hier zijn verschillende variantes mogelijk: een start- of aanvangsbordes, een eindbordes, een tussenbordes, of een combinatie van meerdere bordessen. Je kan met een bordes, of ook wel tussenplatform genoemd, zowel een draai van 90 als 180 graden nemen. In oudere woningen is er vaak vanop het bordes nog een klein trapje naar een ander tussenverdiep of opkamertje. Een bordes voegt niet alleen een visueel element toe aan je huis, maar biedt ook een handige plek om te rusten, bijvoorbeeld wanneer het bordes geplaatst wordt onder een raam met vensterbank. Hierdoor is dit ontwerp zowel functioneel als decoratief, en creëert het een prachtig middelpunt in je woning.

4. Draaitrap of spiltrap

Soorten trapvormen: voorbeeld van een draaitrap of spiltrap

Voorbeeld van een draaitrap, ook spiltrap genoemd

Een draaitrap, ook wel bekend als spiltrap, is een specifiek type trap dat zich onderscheidt door zijn unieke spiraalvormige ontwerp. Dit in tegenstelling tot een wenteltrap, waarvan de structuur en functionaliteit enigszins verschillen. Bij een draaitrap zijn de treden rond een centrale paal of as gewikkeld, wat resulteert in een spiraalvormige vorm. Dit geeft de trap zijn kenmerkende uiterlijk. Dit model trap kan een elegante oplossing zijn in kleine ruimtes, omdat een draaitrap door zijn spiraalvormige ontwerp ruimtebesparend werkt. Ze zijn dus populair in compacte ruimtes en bieden een unieke visuele aantrekkingskracht.

5. Wenteltrap

Wenteltrappen zijn trappen met bocht of draaiing. In tegenstelling tot een draaitrap (spiltrap) draait de trap niet rond een middenboom of centrale as, maar beweegt een wenteltrap vrij in de ruimte. De bovenste en onderste traptreden vormen de verbinding met de boven- en onderverdieping. Hiertussen bewegen de bochten zich vrij in de ruimte. Door dit bochtenwerk kunnen ze elegantie toevoegen aan je interieur.

6. Scheluwe 

Een scheluwe trap is een trap die onderaan of bovenaan een draaiing heeft. Een dubbelscheluwe trap heeft zowel onderaan als bovenaan een draaiing. Door toedoen van deze draaing is bij een scheluwe trap de trapboom aan één zijde korter dan aan de andere zijde, zodat dit model trap zijn draaiing kan maken. 

Ongeacht jouw persoonlijke stijl of de ruimte waarin je werkt, er is voor iedereen een trapontwerp dat past bij de woning. Je kan de praktische voordelen en de esthetiek van de diverse trapvormen vergelijken, zodat je een juiste keuze kan maken voor jouw project. Heb je hierbij hulp nodig? Dan kan je ons vrijblijvend contacteren

Ontdek alle soorten trapmodellen

L-vorm, Z-vorm, zwevend & meer

Hier is een overzicht van verschillende soorten trapmodellen:

1. L-vorm trap

voorbeeld van een L-vorm trap

Twee voorbeelden van een trap in L-vorm

Bij trappen met L-vorm worden de treden en tegentreden in een hoek van 90 graden loodrecht op elkaar geplaatst, Hierdoor vormt het profiel van de traptreden de letter L. De L-vorm is de meest klassieke trapvorm, die al van oudsher wordt toegepast.

2. Z-vorm trap

voorbeeld van een z-vorm trap

Twee voorbeelden van een trap in Z-vorm

Bij trappen met Z-vorm worden de treden en tegentreden in een scherpe hoek op elkaar geplaatst. Hierdoor vormt het profiel van de traptreden de letter Z. Een Z-vorm heeft bij een gesloten trap het voordeel dat er meer ruimte is tussen de trede en het stootbord van de tegentrede, waardoor een betere voetplaatsing kan worden gegarandeerd. Z-vorm trappen geven een moderne en eigentijdse uitstraling aan je interieur. 

3. Zwevende trap

Voorbeeld van een zwevende trap

Twee voorbeelden van een zwevende trap

Zwevende trappen creëren een visuele illusie van zwevende treden, doordat de ondersteuning verborgen is. Deze ultramoderne trappen geven een lichte en open uitstraling aan je huis en worden vaak gebruikt in eigentijdse ontwerpen.

4. Trap tussen wangen

Voorbeeld van een trap tussen wangen

Twee voorbeelden van een trap tussen wangen

Een trap tussen wangen is een trap waarbij de treden in de wangen worden gefreesd. Dit is een klassiek trapontwerp en wordt regelmatig toegepast, zowel bij trappen met open treden alsook bij trappen met gesloten treden. Een bekend voorbeeld van een trap tussen wangen is een simpele keldertrap. 

5. Trap op keepbomen

Voorbeeld van een trap op keepbomen

Twee voorbeelden van een trap op keepbomen

Een trap op keepbomen is een ook klassiek trapontwerp. Hier worden de treden aan beide zijden ondersteund door verticale balken, bekend als keepbomen. Deze keepbomen kunnen gemaakt worden van verschillende materialen, zoals metaal of hout.

Bij een open trap in blokvorm kan ook gekozen worden om te werken met een middenkeepboom, waarop de bloktreden rusten. Dit ontwerp biedt stabiliteit en een tijdloze of moderne uitstraling:

Variant: trap op middenkeepboom

Voorbeeld van een trap met middenkeepboom

Twee voorbeelden van een trap met middenkeepboom

Bij een open trap in blokvorm kan ook gekozen worden om te werken met een middenkeepboom, waarop de bloktreden rusten. Dit ontwerp biedt stabiliteit en een tijdloze of moderne uitstraling.

6. Bekleding op betonconstructie

Voorbeeld van een trapbekleding op betonconstructie

Twee voorbeelden van een trapbekleding op beton

Wanneer bijvoorbeeld bij een nieuwbouw de trap reeds in beton wordt gegoten, kan deze betontrap bekleed worden met bijvoorbeeld houten treden en tegentreden. Onder de bekleding kan isolatiemateriaal worden aangebracht, om te zorgen voor een kraakvrije trap en zodat de treden mooi aansluiten aan de betonconstructie. Dit soort trap kan ook gecombineerd worden met andere materialen om een  eigentijdse en duurzame trap te creëren.

7. Scharniertrap

Voorbeeld van een scharniertrap

Voorbeeld van een scharniertrap

Een scharniertrap is een trap met treden die zijn bevestigd aan een centrale paal met scharnieren. Dit ontwerp maakt het mogelijk om de trap op te klappen, waardoor ruimte kan worden bespaard wanneer de trap niet in gebruik is.

Elk van deze trapmodellen biedt unieke eigenschappen en ontwerpmogelijkheden, zodat je de perfecte trap kan kiezen die past bij jouw specifieke ruimte, behoeften en esthetische voorkeuren. Bij het overwegen van zo'n trapmodel is het belangrijk om rekening te houden met de beschikbare ruimte, het gewenste ontwerp en het materiaal dat het beste past bij jouw interieur. Heb je hierover meer informatie nodig? Dan kan je ons vrijblijvend contacteren.

De onderdelen van een trap

Treden, leuning & meer

Trappen bestaan uit verschillende onderdelen. Deze elementen bepalen niet alleen de functionaliteit maar ook de estethiek waarmee jouw trap bijdraagt aan de rest van je interieur. Hieronder verkennen we graag de verschillende onderdelen van een trap:

Treden

Voorbeeld van de trede van een trap

Voorbeeld van een traptrede

De trede van een trap is het horizontaal vlak of oppervlak waarop iemand zijn voet plaatst. Ze vormen dus het loopoppervlak van de trap. Traptreden kunnen variëren in vorm, grootte en materiaal, afhankelijk van de ontwerpstijl en het doel van de trap. Ze kunnen gemaakt zijn van hout, beton, metaal, of andere materialen en kunnen zowel recht als gebogen zijn. De exacte specificaties en afmetingen van traptreden worden vaak bepaald door bouwvoorschriften en ontwerpnormen om de veiligheid van de gebruiker te waarborgen.

Tegentreden

Voorbeeld van de tegentrede van een trap

Voorbeeld van een tegentrede

Tegentreden, ook stootborden genoemd, bevinden zich tussen de treden.  Ze vormen de verticale verbinding tussen twee opeenvolgende treden. Tegentreden worden enkel toegepast bij een gesloten trap. Bij een open trap worden enkel treden gebruikt. Tegentreden kunnen bijdragen aan de stabiliteit en veiligheid van een trap.

Tredeneus

Voorbeeld van de tredeneus van een traptrede

Voorbeeld van een tredeneus

De voorkant van de trede wordt de neus genoemd. Dit gedeelte is vaak afgerond of uitstekend om de trede beter zichtbaar te maken en om te voorkomen dat voeten naar beneden glijden bij het afdalen. De neus draagt bij aan de veiligheid van de trapgebruiker. De tredeneus, ook "neus" of "neus van de trede" genoemd, is het voorste randje van de trede. Dit gedeelte is vaak afgerond, voor meer loopcomfort wanneer u op de trap loopt. Een tredeneus kan ook "overstekend" zijn. Dit wil zeggen dat de tredeneus uitsteekt, en dus verder komt dan de tegentrede. Een overstekende tredeneus heeft niet alleen een esthetische functie maar biedt ook extra ruimte voor voetplaatsing.

Trapwang

Voorbeeld van een trapwang

Voorbeeld van een trapwang

Een wang of trapwang is de zijkant van de trap, waartegen de treden worden gemonteerd en waarop de trapspijlen rusten. Bijvoorbeeld wanneer een trap met één zijde tegen de muur aankomt en je staat in de ruimte met je gezicht naar de trap gericht, dan kijk je op de wang van de trap. 

Hoofdtrappaal

Voorbeeld van een hoofdtrappaal

Voorbeeld van een hoofdtrappaal

De hoofdtrappalen zijn de verticale stijlen aan weerszijden van de trap die de treden en leuningen ondersteunen.

Trappaal

Voorbeeld van een trappaal

Voorbeeld van een trappaal

Trappalen bevinden zich tussen de hoofdtrappalen en dienen als aanvullende steun voor de leuningen.

Baluster

Voorbeeld van een baluster, ook trapspijl genoemd

Voorbeeld van een baluster

Balusters of trapspijlen zijn de verticale staven of spijlen die tussen de leuning en de traptreden zijn geplaatst. Ze dragen bij aan de veiligheid van de trap.

Handgreep

Voorbeeld van de handgreep van een trap

Voorbeeld van een handgreep

De handgreep of leuning biedt ondersteuning en balans tijdens het gebruik van je trap. Het kan zowel een functioneel als decoratief element zijn.

Bloktrede

Voorbeeld van een bloktrede

Voorbeeld van een bloktrede

Een bloktrede is een grotere trede aan het begin van uw trap, die als een blok uitsteekt. Het toepassen van een bloktrede geeft uw trap visueel meer cachet en is ook praktisch: een bloktrede zorgt er namelijk voor dat je trap uitnodigt om te besteigen. Bovendien geeft een bloktrede extra gebruiksgemak omdat er een betere voetplaatsing kan worden gegarandeerd. 

Overloop

Voorbeeld van de overloop bij een trap

Voorbeeld van de overloop

De overloop is het horizontale gedeelte van de trap tussen twee verdiepingen. Het vormt de verbinding tussen de trappen en de ruimtes erboven. Ook op de overloop kan het interessant zijn om een balustrade te voorzien in dezelfde stijl zoals de trap. 

Door de verschillende onderdelen van een trap te bekijken, kan je een weloverwogen keuze maken bij het ontwerpen of renoveren van jouw trap. Meer informatie nodig? Dan kan je ons vrijblijvend contacteren.

Ontdek de verschillende soorten treden van een trap

Treden vormen het loopoppervlak van de trap en hebben een aanzienlijke invloed op zowel de functionaliteit als de esthetiek van je trap. Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten treden:

Treden bij een open trap

treden bij een open trap

Voorbeeld van treden bij een open trap

Bij een open trap worden geen tegentreden of stootborden gebruikt. Hierdoor ontstaat tussen elke trede een open ruimte. Vandaar de naam "open trap". Een open trap kan soms budget besparen omdat er minder materiaal wordt gebruikt en er minder uren in het atelier nodig zijn om een open trap te vervaardigen.

Gesloten treden

treden bij een gesloten trap

Voorbeeld van treden bij een gesloten trap

Bij een gesloten trap worden wél tegentreden of stootborden gebruikt. Hierdoor is er geen open ruimte tussen de treden en is de trap dus "gesloten". Een gesloten trap kan bijdragen aan de veiligheid van de trap, en is ideaal voor bijvoorbeeld een klassieke stijl.

Z-treden

trap met treden in Z-vorm

Voorbeeld van treden in z-vorm

Z-treden worden gebruikt bij een trap in Z-vorm. De treden en tegentreden worden in een scherpe hoek op elkaar geplaatst waardoor ze in profiel de vorm krijgen van de letter Z. Ze voegen een uniek visueel element toe aan een trap en zijn daarom zeer geschikt voor bijvoorbeeld eigentijdse ontwerpen. 

L-treden

trap met treden in L-vorm

Voorbeeld van treden in L-vorm

L-treden worden gebruikt bij een L-vorm trap. De treden en tegentreden worden in een hoek van 90 graden loodrecht op elkaar geplaatst, waardoor ze in profiel de vorm krijgen van de letter L. Dit is de meest gebruikte tredevorm bij trappen, en wordt al van oudsher toegepast. 

Wang met overstekende treden

voorbeeld van treden die de wang oversteken

Voorbeeld van treden die de wang oversteken

Wanneer de treden van een trap over de wang (zijkant van de trap) komen, dan spreekt men over een wang met overstekende treden. 

Treden met overstekende neus

voorbeeld van treden met overstekende neus

Voorbeeld van treden met overstekende neus

Treden met een overstekende neus hebben een voorrand die verder uitsteekt dan de tegentrede. Dit voegt karakter en stijl toe aan de trap, en zorgt voor meer ruimte om je voeten te plaatsen. 

Zwevende treden

voorbeeld van een trap met zwevende treden

Voorbeeld van zwevende treden

Zwevende treden creëren het effect van een optische illusie. Het lijkt alsof deze treden niet worden ondersteund, en vrij zweven in de ruimte. Ze passen goed bij moderne en minimalistische ontwerpen.

Treden die rusten op keepbomen

Voorbeeld van een trap waarbij de treden worden ondersteund door keepbomen

Voorbeeld van treden die ondersteund worden door een keepboom

Treden op keepbomen zijn treden die worden ondersteund door lange balken, keepbomen genoemd. Keepbomen kunnen gemaakt worden uit verschillende materialen, zoals hout of metaal.

Bekleding van betontrap

Treden als trapbekleding op beton

Voorbeeld van treden die bekleed worden op een betonconstructie

Bij de bekleding van een betontrap worden de oorspronkelijke treden van de betonnen trap bekleed met een extra laag materiaal om de trap esthetisch aantrekkelijker te maken. Dit materiaal bestaat meestal uit volhout of houten panelen. Dit soort treden kunnen ook gecombineerd worden met andere materialen om een eigentijdse en duurzame trap te creëren.

De keuze van treden is essentieel bij het ontwerpen van een trap die zowel functioneel als visueel aantrekkelijk is. Overweeg de stijl en het ontwerp van je huis om de juiste soort treden te kiezen. Meer inspiratie nodig? Contacteer ons vrijblijvend

Kies de juiste materialen voor je trap

Hout, staal, panelen & meer

Het materiaal van jouw trap is van cruciaal belang voor zowel de duurzaamheid als de esthetiek ervan. Laten we enkele van de populaire materialen bekijken die worden gebruikt om trappen te construeren:

Volhouten eik

Voorbeelden van soorten volhouten Franse eik

Eikenhout is bekend om zijn duurzaamheid en uitstraling. Eiken trappen voegen een tijdloze elegantie toe aan zowel moderne als traditionele interieurs.

Volhouten witte es

Voorbeelden van soorten volhouten witte es en beuk
Es, ook bekend als Europese es (Fraxinus excelsior), is een hardhoutsoort die veel wordt gebruikt bij het maken van houten trappen. Het hout heeft een lichte kleur met een gelijkmatige nerf, wat het een aantrekkelijke keuze maakt voor zowel moderne als traditionele interieurs. Es staat bekend om zijn duurzaamheid en sterkte, waardoor het geschikt is voor intensief gebruik in trappen. Het is gemakkelijk te bewerken en te vormen, waardoor het populair is bij timmerlieden en trapbouwers. Es heeft ook goede buig- en schokbestendige eigenschappen, wat belangrijk is voor trappen die dagelijks worden belopen.

Volhouten beuk

Beuk, ook bekend als Europese beuk (Fagus sylvatica), is een populaire houtsoort die vaak wordt gebruikt bij het maken van houten trappen. Het hout heeft een lichte tot rozebruine kleur en een fijne, gelijkmatige textuur. Beuk staat bekend om zijn uitstekende sterkte en hardheid, waardoor het ideaal is voor toepassingen waar duurzaamheid belangrijk is, zoals trappen. Het is gemakkelijk te bewerken en af te werken, waardoor het veelzijdig is voor verschillende ontwerpstijlen. Beuk heeft ook goede buig- en schokbestendige eigenschappen, waardoor het bestand is tegen dagelijks gebruik op trappen.

Panelen gevingerlaste beuk

Voorbeeld van een paneel gevingerlaste beuk

Gevingerlaste beuken panelen zijn duurzaam en bieden een aantrekkelijke uitstraling. Ze zijn een populaire keuze voor eigentijdse trapontwerpen.

Combinatie met staal

Trap met metalen leuning en wangen

Trappen die hout en staal combineren, creëren een modern en industrieel ontwerp. Deze combinatie biedt een unieke en eigentijdse uitstraling. 

De keuze van materiaal is cruciaal bij het ontwerpen van je trap, aangezien dit invloed heeft op zowel de stijl als de duurzaamheid ervan. Overweeg uw interieurontwerp, onderhoudsbehoeften en persoonlijke voorkeur bij het kiezen van het juiste materiaal voor je trap. 

Onze hulp nodig?

Contacteer ons vrijblijvend. Wij helpen altijd.